Stina Östberg

Stina Östberg hade en separatutställning hos oss den 7 juli till 5 augusti 2018, "Älskarna: Bilder i akvarell och tusch". Sedan återkom hon med en ny separatutställning den 22 april till 14 maj 2023.

Separatutställningen 2018:

"Stina Östberg, född 1977 är utbildad på bland annat konsthögskolan i Umeå och på Valand i Göteborg. Hennes arbeten har visats på exempelvis Bukarestbiennalen och Bonniers konsthall.

Östbergs praktik har spänt över en mängd uttryck och material över åren såsom film, textil och fotografi, ofta sammanvävt i installation.

Sedan en tid har Stina Östberg uteslutande ägnat sig åt måleri och det är också vad som visas på Galleri Skelderhus. Den färg- och bildvärld som öppnas upp beskriver hon som tillstånd, väntan och anteckning."

- Juli 2018.

I BMZ: "Stina Östbergs 'Älskarna' på Galleri Skelderhus".

Hemsida: vadheterdu.nu

Separatutställningen 2023:

"Stinas konst är sprungen ur en längtan efter bilder och berättelser, ett tillstånd där bild blir till. Själv beskriver hon sin metod för måleri som besläktad med automatism. Vanligtvis gestaltas hennes arbeten i små format utförda i akvarell och tusch.

I utställningen på Galleri Skelderhus har Stina skalat upp den lilla automatiskt genomförda målningen till något större, taktilt och textilt omslutande. Här blir bilden en bas och matta där besökaren kan vila blick och kropp. Tanken med överföringen har för henne handlat om att undersöka hur bilderna konkret kan närma sig kroppen som gräns till omvärlden. När bilden tar formen av en matta i stället för som målning, kan motivet också möta en betraktare genom att det till sin form kan stås och gås på. Bilden kan i det pendla mellan att vara ett objekt och ett motiv att beskåda till att mer konkret vara en kroppslig erfarenhet, i likhet med hur Stina generellt uppfattar bilder att vara."

Notis i Helsingborgs Dagblad: Ny utställning på Galleri Skelderhus

Artikel i BMZ: Stina Östberg tillbaka på Galleri Skelderhus