Morgan Ferm, "Mekaniskt måleri"
20 november - 19 december 2021

Morgan Ferm var 2021:s och säsongens siste konstnär med separatutställningen "Mekaniskt måleri" i traditionen av kinetisk konst.

"Morgans konstverk drivs av en inbyggd analog mekanik som slumpmässigt bestämmer när, var och hur rörelsen ska ske. Det gyllene snittet är nyckelordet och avgörande för konstruktionen. Utskurna spiraler förstärks och försvagas, ändrar form och färg genom underliggande roterande skivor. Morgan tar tillvara på tusenåriga kunskaper om geometri och proportioner, där geometriska principer ges nya uttrycksmöjligheter i en oavbruten förvandling. För Morgan är förändringen det viktigaste, inte rörelsen i sig. Formen är avskalad och tydlig. Morgan önskar att betraktarens interaktion med konstverket ska upplevas som ett ögonblick mitt i en rörelse, att besökaren ska stanna upp och vara närvarande i nuet.

Morgan Ferm har frilansat som designer sedan sin examen på HDK i Göteborg 1977, han har cirka 80 patent och mönsterskydd, såväl som flera prisbelönta produkter. Han är representerad på Nationalmuseum i Stockholm och MoMA New York bland andra utställningar. Han har undervisat i formskapande och modellbygge på flera designhögskolor i Sverige, i bland annat Umeå, Malmö, LTH institutionen för formlära i lund men mest HDK, Göteborg.

Sina sina första kinetiska objekt skapade han under utbildningen på tidigt 70-tal och experimenterade sedan kontinuerligt med dem. Omkring 2010, efter att ha formulerat ett personligt manifest med strikta begränsningar, fann Ferm sitt eget uttryckssätt där förändringen ofta är viktigare än rörelserna.

Inspirationskällorna har varit och är bland andra MC Escher, Louise Nevelson, Alexander Calder, Jean Tinguely, P-O Ultvedt och Dieter Rahms."

Instagram: @morganfermart

Facebook: Morgan Ferm Art

I HD: "Mekaniskt måleri på Galleri Skelderhus".

BMZ: "Morgan Ferms mekaniska konstverk på Galleri Skelderhus".