Elisabeth Hamfelt

Elisabeths Hamfelts utställning visades 25 januari - 16 februari 2020.

"Elisabeth är utbildad till Modedesigner på bland annat Köpenhamns tillskärarakademi och Anders Beckmans skola i Stockholm, men har huvudsakligen arbetat med teater- och utställningsrekvisita, bland annat på Drottningholms slottsteater under 25 sommarsäsonger, där hon förutom arbetet med rekvisitan också skapade hattar & masker för ett antal produktioner på teatern samt deltog på scenen i flera olika statistroller.

Elisabeth har med sin firma FIGUREN utfört uppdrag för olika museer, huvudsakligen med tillverkning av figurer/dockor/djur i olika storlekar, t ex för utställningar på Järnvägsmuseet i Ängelholm, Junibacken, Wasamuséet och Sjöhistoriska i Stockholm. Hon har också genom åren sytt historiska dräkter för bland annat Kulturen i Lund och Waxholms fästningsmuseum.

Det konstnärliga arbetet består huvudsakligen av textil i 3D. Elisabeth deltog bland annat i Liljevalchs Vårsalong 1991, Kristianstads vårsalong 1992 och Vikingsbergs vårsalong 1994. Efter en del andra utställningar på 1990-talet har utställnings-verksamheten tagit en paus och tiden upptagits av andras utställningar och produktioner.

Men nu handlar det om papperspåsar. Elisabeth berättar:

'Min påshistoria började i mitten av 1980-talet med en påse för självplocksgodis som hade uppförstorade godisbitar som dekoration på utsidan. Den var för fin för att slängas. Godiset på bilden, som var fem gånger större än normalt, såg extra gott ut!

Snart började andra samla till mig och i januari 1994 ställdes en del av påsarna ut i Fem Frias galleri i Vejbyslätt. NST och HD skrev & fotograferade och jag kunde ses i en av tidningarna med en påse på huvudet. En vecka senare kom en man från påstillverkaren Stenqvist i Kvidinge på besök. Av en lycklig slump sammanföll min utställning med Stenqvist's 100 års jubileum!

Jag fick besöka fabriken och se hur de tillverkade små papperspåsar, bland annat till godis.De senaste 20 åren förvarades samlingen i en garderob i källaren. Men i somras var det dax att göra sig av med den och en del av påsarna sorterades efter storlek för att komma till nytta i Klenodbutiken. Men riktigt så enkelt skulle det inte bli. Katinka insisterade på att jag gjorde en ny pås-utställning.

Denna gången blir det förutom Pås-Samling, även Pås-Nytta och Pås-Konst.För en påse är inte bara en påse. Det är även pappersmaterial, snoddar, snören och grafik som kan inspirera till att bli något annat än en påse...'"

I HD: "Påsar till påseende i Galleri Skelderhus".

BMZ: "Konstens 'Bag Lady' visar sina fantasifulla alster i Galleri Skelderhus".