Palle Ankersen 

Palle Ankersen hade en separatutställning hos oss 2 april - 9 maj 2021. Han deltog även i julsalongen 2019 och återkommer till Skelderhus med en grupputställning den 1 juli 2023. 

"I kontrast mot den konkreta stilen avlöser skärvorna av motiv varandra, osorterat och ständigt växlande som drömmens fragment: djur, tänder, träd, hud och nerver i genomskärning, sprutande lava, en brunn och en stjärnhimmel. Ankersen håller snyggt ihop det hela i en genomgående konsekvent bildvärld, i gränslandet mellan dröm och verklighet." Läs Johanna Gredors Ottesens recension i Helsingborgs Dagblad 2023.

"Palle Ankersen, född 1995, arbetar med teckning i olika former, på papper och glas samt på collage av enfärgade papper. Han tänker på sina bilder som ett slags världar eller scener där fiktiva skeenden speglar verkligheten via en mångtydig symbolik. Stiliserade representationer av naturen och kulissartade rum är återkommande inslag i hans teckningar, liksom skildringar av lugnt våld, jordbruk, djur och människor. Palle Ankersen vill via sina bilder representera världsalltets kombinerade obehaglighet och skönhet och approprierar i sitt konstnärskap ett vakendrömmande tänkande för att påvisa dolda samband mellan olika aspekter av verkligheten.

Utöver konsthistoriska referenser intresserar sig Ankersen för icke-konstbilder såsom landskapsvapen, naturvetenskapliga illustrationer och tarotkort. Han vill i sina arbeten förena en strikt, enkel estetik med ett mångbottnat innehåll - skapa en slags mytologisk propaganda, flaggor från en annan värld, instruktionsmanualer från det undermedvetna."

- Text inför grupputställningen hos oss 2023.

"Jag arbetar med bilder som berättelser, som ett sätt att bearbeta verkligheten och göra fantasier fysiska. Bildmediets direkthet är en stor inspirationskälla för mig, känslan av att liksom i en dröm plötsligt befinna sig mitt i en situation och ana ett längre, dolt händelseförlopp. Jag försöker härma drömmens vindlande logik, dess fria associationer och ambivalenta innehåll.

Ett paradoxalt lugnt våld är ett återkommande inslag i min bildvärld, liksom stiliserad natur och fiktiva skulpturer eller maskiner. Jag arbetar med teckning på papper och glas, collage, måleri och grafik. Mångtydigheten, bilder i bilderna, kulissartade rum och landskap är tänkta att ge sken av fler verklighetslager inom de världar som mina tvådimensionella verk utger sig för att vara." 

- Palle Ankersen, 2021.

I HD: "Konstrundans stipendiat från Munka Ljungby".

BMZ: "Årets Helmer Lång-stipendium har tilldelats konststuderande Palle Ankersen, ny utställare på Galleri Skelderhus".

Instagram: specialpalle